Välkomna på Svansele Grönts webbplats
Hitta hitInte bara morötter
Hitta mer!Morotsmejeriet
Så heter våran lokal som vi arbetar i. Här kokas marmelad, såser och granskottssirap, mjölksyrar och torkar vi olika produkter, m.m.
Info om mjölksyrning
När grönsaker syras får probiotiska mjölksyrabakterier växa i grönsakerna. Bakterierna omvandlar socker till mjölksyra, väteperoxid och andra sura ämnen. Detta konserverar grönsakerna utan att förstöra näringsvärdet. Syrade grönsaker är bra på många sätt. De:
- är rik på C-vitamin.
- innehåller nyttiga probiotiska bakterier som stärker immunförsvaret
samt komplexa näringsämnen som B12-vitamin tillverkas under syrningen.
- sänker GI för måltiden.
- är lättsmält.
IC-vitamin, antioxidanter och många andra nyttiga ämnen bevaras. Samtidigt blir många nyttiga ämnen mer tillgängliga och nya komplexa näringsämnen som B12-vitamin och aminosyror bildas av de nyttiga bakterierna.
Därför finns Svansele Grönt
Lokala råvaror
Maten ska produceras helst där, där kunderna lever.
Ekologisk produktion och korta vägar förminska det ekologiska fotavtrycket. Konsumenterna känner till "sina bönder" och vet, hur maten tillverkas.
Egna produkter från morotsmejeriet
Producera ekologiskt - förädla råvarorna själv - marknadsför direkt!
Utan egen förädling inget småskaligt jordbruk!
Mejeriet är alltså kärnan av det framtidssäkra jordbruket.
Bevara kunnandet - öka kunskap
Alla lokala bönder är del av den strategiska försörjningssäkerheten.
För att finnas tillräcklig mat även i tider av exploderande bränslepriser eller andra globala transporthinder, behövs lokal kunskap och öppen jordbruksmark.